Frågor och Svar

Kan hunden bo med andra hundar?

Svar: På hundhemmet placeras bara ett fåtal hundar tillsammans i varje litet hägn. Vi iakttar och bedömer hundens samspel med sina artfränder först där och ser sedan hur hunden reagerar på andra hundar som passerar och på dess rangordning i den större flock med hundar som släpps lösa i den stora rasthagen. Denna flock är väl sammansatt av personalen som känner hundarna väl och det blir då sällan något bråk utan hundarna vet oftast sin plats.

Vid ett miljöombyte och flytt till en egen familj med annan hund/hundar blir det en ny flock och hundarna måste då finna nya roller. Det kan ta några veckor innan relationen hundarna emellan är helt balanserad, men ofta kommer de bra överens redan vid första mötet.

För att kunna hjälpa till och ge råd vid val av hund är det därför viktigt för oss att få veta karaktären och könet på den hund/hundar som redan finns i familjen innan vi placerar en ny flockmedlem där.

fragor/hundar.jpg

Kan hunden bo med katter?

Svar: Vi låter hundarna få träffa katter som oftast bor i en egen inhägnad på hundhemmet för att göra en överskådlig bedömning. Den reaktion vi ser hos hunden vid det tillfället är inte alltid densamma som i en familj med ny katt/er eftersom man måste se individuellt hur katten och hunden går ihop. Det vi bedömer är hur pass stort intresset är för katterna, om hunden försöker jaga katten, visar rädsla eller helt ignorerar den. Mycket beror på hur hund och katt presenteras för varandra och om katten har tidigare erfarenhet av hundar. Utomhus finns en högre risk att jaktinstinkten vaknar hos hunden om katten flyr.

fragor/katt.jpg

Kan hunden bo med andra djur?

Svar: Vi måste alltid utgå ifrån hundens medfödda jaktinstinkt när det kommer till smådjur såsom kanin, marsvin, hamster och fågel, även om den ibland är låg. Ett allmänt råd är alltså att hunden inte bör vistas i samma rum som dessa djur.

När det gäller häst, får och nötkreatur så utgår vi från att hunden inte har någon tidigare erfarenhet alls och kan därför visa rädsla för dessa djur, särskilt till en början.

fragor/hast.jpg

Kan hunden bo med barn?

Svar: De flesta hundar kan bo med barn om ägaren har kunskap om hundens signaler samt vad barn får och inte får göra mot hunden. Vi rekommenderar inte en småbarnsfamilj att adoptera en hundhemshund utan föreslår istället en hund som befinner sig i ett jourhem där den regelbundet träffar barn för att vara på säkra sidan.

Valpar och unghundar är lättare att anpassa men samtidigt är de i en krävande ålder och en småbarnsfamilj har kanske inte alltid den tid och ork som behövs. Vi rekommenderar att adoptera när barnen är i skolåldern och mer självständiga.

Hundar vars text berättar att de kan bo med barn är de som har träffat eller bor med barn i skolåldern utan att bli stressade eller oroliga bland dem.

fragor/barn.jpg

Hur får jag en hund rumsren?

Svar: Gå korta sträckor och alltid samma runda vid varje tillfälle. Låt hunden nosa runt så länge den vill för att lära känna sin nya omgivning. Skulle hunden inte uträtta sina behov så gå ut igen efter en timme ungefär.

Villaägare har det oftast lite enklare men ett tips för er som bor i lägenhet är att när hunden kissar/bajsar inne så torka upp med lite papper som ni tar med utomhus och “planterar” på lämpligt ställe. Passera sedan detta ställe vid varje tillfälle eller gå fram och tillbaka där flera gånger. När hunden känner igen sin egen doft så kopplar den ihop det med att platsen är ofarlig att uträtta sitt behov på.

När hunden är nyanländ så kan det dröja flera dagar innan den vågar kissa, framförallt utomhus. Se till att hunden får lugn och ro och beröm mycket när den väl gjort rätt.

fragor/bildkiss.jpg

Hunden uppvisar ett annat beteende än när den kom, varför?

Svar: När hunden anländer är den oftast stressad efter resan och allt är nytt och omtumlande för dem. Hundarnas beteende skiljer sig därför från deras “rätta jag”. Vissa hundar kan kanske verka inåtvända och sover mest medan andra uppträder mer utåtagerande, men denna tid är oftast kort. Hundar är anpassbara djur och snart tar nyfikenheten överhanden.

En hund som aldrig brytt sig vid hundmöten utomhus kan efter en tid börja att skälla och dra i kopplet. En hund som trippat i hälarna på sin ägare kan plötsligt få för sig att “dra iväg”. Ju mer hunden blir hemmastadd och tryggare med sin omgivning, desto fler friheter tar den sig. De tre första månaderna brukar vara en spännande tid att använda till att lära känna varandra men också en tid för att så sakteliga forma hunden till den fina fyrbenta vän du/ni önskade er!

fragor/orolig.jpg