Rumsren: När man hämtar hunden på flygplatsen har den ofta suttit i transportburen 5-6 timmar, vissa vill kissa direkt utanför buren och andra håller sig mycket länge för att de känner sig otrygga med den nya miljön. Rasta hunden ofta de första dagarna och gå gärna till samma ställe och välj samma promenadrunda i början så att den känns bekant. Vissa hundar är rumsrena direkt, andra tar lite längre tid på sig.

Koppeltvång: Släpp inte hunden lös på oinhägnat område och ta det lugnt i början. Hunden måste få landa i sitt nya hem och lära känna dig/er under en tid och ta allt i sin egen takt och göra sig hemmastadd. I början måste du bara vara hemma med hunden utan att ställa några krav på den nya familjemedlemmen. Släpa inte heller hem hela släkten för att titta på nytillskottet första dagen. Allt är nytt för hunden och kan upplevas som otäckt – TV, dammsugare, barn som leker och alla nya ljud i trafiken t.ex. Tänk också på att hundens dygnsrytm är annorlunda eftersom arbetet på hundhemmen sker i en annan takt, hunden sover därför mycket i början p g a många nya intryck och behöver få göra det i lugn och ro. På hundhemmet i Spanien finns inga hårt trafikerade vägar och en nyanländ hund kan därför lätt bli skrämd av något oväntat ljud i en stad och försöka rymma/fly från faran. Om olyckan är framme  kan en rymning tyvärr sluta riktigt illa och innebär alltid en stor oro för både ägare och hund.

Vi rekommenderar därför av säkerhetsskäl att du alltid använder  ett stryp/ retrieverkoppel tillsammans med ett väl åtsittande halsband och koppel tills din hund är trygg i sin nya miljö  och håller god kontakt med dig under promenaden. Föredrar du sele måste den utprovas efter hemkomsten, men ska alltid användas tillsammans med en rem kopplat till halsbandet för annars kan hunden lätt krypa ur selen. Släpp aldrig hunden lös innan den litar på dig och kommer på inkallning. Tänk på att hundarna inte fått så mycket motion i Spanien så öka motionen långsamt så de inte får träningsvärk.

Ensamhet: Börja träna på att lämna hunden själv så fort du märker att den blivit lite mer trygg. Börja med att lämna den själv i ett rum medan familjen befinner sig i ett annat. Sedan kan hunden vara själv medan ni går ut med soporna, ner i tvättstugan, iväg och handlar osv. Till slut kommer det att fungera bra och hunden ser den ensamma stunden hemma som en vilopaus och passar på att sova.

Barn: Se till att barn och hundar respekterar varandra! Hunden kan vara rädd för barn och låt inte barn och hunden vara ensamma med varandra utan tillsyn. Den kan också vilja gå undan och då får barnen under inga omständigheter följa efter. Barnen får inte dra hunden i öronen, svansen osv. Barn och hund kan vara en mycket lyckad kombination men kräver självklart extra eftertanke. Vi kan för det mesta inte svara på vilka erfarenheter hunden har av barn sedan tidigare och avråder därför att adoptera en hund direkt från Spanien. Endast i undantagsfall godkännes någon småbarnsfamilj för adoption utan barn måste ha nått skolålder.

Uppfostran: För hunden är det en trygghet att veta vilka regler som gäller och att det alltid är samma regler. Vill du inte ha hunden i sängen senare, ska du inte låta den ligga där den första veckan bara för att den är ynklig just då. Det är bäst att redan från början tillämpa de regler som ska gälla i fortsättningen. Att vara konsekvent är inte att vara hård, det är att vara rättvis.

Mattefixering: Till en början brukar hundarna fästa sig mest vid matte och vill helst inte släppa henne ur sikte en enda sekund. Hunden är rädd att förlora sin nya flock och håller sig så nära som möjligt. Det brukar gå över efter ett tag, men om ni är flera i familjen så se till att alla håller på med hunden lika mycket. Alla bör gå ut med hunden och ge den mat, då får den fler att ty sig till. Vissa hundar har dåliga erfarenheter av människor, främst av män. Det kan därför krävas lite extra ansträngning från husse för att vinna hundens förtroende. Ta inte detta personligt utan agera bara lugnt och försiktigt så lär sig hunden att du är snäll. Undvik hög röst, yviga rörelser och att komma mot hunden uppifrån.

Mat: På hundhemmen får hundarna mat en gång om dagen, vanligtvis på eftermiddagen/kvällen. Vissa hundar tål inte foderombytet och blir dåliga i magen när de kommer hit, ge dem då skonkost några dagar tex. vit fisk och ris. Vad man därefter väljer att ge sin hund är en fråga om vad just din hund tycker om och mår bra av att äta. Det finns ett stort utbud av foder till hundar idag och ingen kan på förhand säga vad som kommer att passa just din hund bäst. Tips på bra foder kan du få av din kontaktperson.

Annan hund i familjen: Om det är möjligt, låt gärna familjens hund följa med och möta på flygplatsen. Låt hundarna träffas ute, på neutral mark, aldrig i bilen eller hallen. Får de bekanta sig med varandra ute först brukar det gå bra att gå in sedan. I början kanske de gruffar en del och vaktar på varandra. Den gamla hunden vill kanske inte dela med sig av uppmärksamheten och viceversa. Ägna lika mycket tid åt båda två, och var uppmärksam på hur de beter sig mot varandra. Din spanska hund är mycket bra på hundspråk efter sin vistelse på hundgården och vanligtvis kan hundarna kommunicera och blir snart vänner. Det brukar nästan aldrig vara några problem.

Problem: Om det blir problem med hunden så hör av dig till oss. Det är mycket bättre att höra av sig tidigt en gång för mycket än att vänta tills problemet känns olösligt. Problem är till för att lösas och vi hjälper mer än gärna till! Har du frågor om hundens hälsa är du självklart också välkommen att kontakta oss. Behöver hunden under den första tiden uppsöka veterinär, kontakta gärna oss först. Självklart ska du kontakta din veterinär om det är något som oroar dig. Tänk dock på att veterinärbesök kan upplevas som obehagligt för din hund. Om du har möjlighet bör du vänta med det första besöket tills hunden är tryggare. Den har ett helt nytt liv att vänja sig vid. Därför – skynda långsamt!

Kom ihåg! Det allra “BÄSTA” du kan ge din hund är också det allra billigaste och lättaste, nämligen beröm! Ge det i samma sekund som din hund förtjänar det och överdriv gärna i början. Det är inte fråga om att lära sin hund vad den inte får göra utan att uppmuntra den när den gör det den “SKA” göra!