För att kunna få adoptera måste du/ni vara minst 25 år gamla och leva under ordnade förhållanden och med fördel också ha ev studier avklarade så att hunden kan få en viss rutin i vardagen. Vi kommer innan adoptionen hålla en intervju med er för att i möjligaste mån kunna säkerställa att ni tänkt igenom allt för att ge hunden en bra start på sitt nya liv.

Adoptionsavgift för en yngre hund är  fr o m den 1 juni 2022 7.200:- varav bokningsavgiften är 3.000:-  som inte återbetalas vid ev ånger. För speciella hundar och seniorer från 7 års ålder är avgiften  4.500:-  OBS* Alla förberedelser som ingår i avgiften redovisas under rubriken Kostnader.

OBS!!  Under och efter coronapandemin började Amigos Mios hundar resa hem med Animal Express busstransport och de överlämnas då till sina ägare på mötesplatser i Helsingborg eller Örebro. Vi kunde då notera att hundarna blev mindre stressade under detta transportsätt  som visserligen tar drygt tre dygn, men de får en utmärkt god omvårdnad, mat och rastningar av chauffören Dan Coughlan vilket gör att de känner sig lugna och han sover också själv nattetid i bussen tillsammans med hundarna.

Tidigare flögs Amigos Mios hundar till Sverige och de landade då på Landvetter i Göteborg eller på Kastrup i Köpenhamn där de sedan hämtades av sina ägare, men  numera används flyg sällan.

P S Vuxna hundars ålder är svårbedömd om ingen säkert vet hundens bakgrundshistoria och fastställs då istället av veterinär. Därför kan åldern i deras EU-pass skilja sig från den ålder som uppges på hemsidan som endast är hundhemmets uppskattade ålder.

1. Intresseanmälan
Fyll i och skicka in intresseanmälan som du hittar i rutan under varje hund eller under “Intresserad av att”

2. Vi kontaktar dig via telefon/mail
Den medarbetare som senast träffat och gjort en bedömning av hunden tar kontakt med dig inom några dygn.

3. Hunden bokas för din räkning
Vi meddelar Spanien att hunden är bokad samt planerar resan för din hund. Du betalar in bokningsavgiften som  fr o m den 1 juni 2022 är 3.000: till vårt bankgiro 778-4341 eller via swish 123 0451 765 inom tre dagar. Bokningsavgiften återbetalas inte om du skulle ångra dig.

4. Om det är geografiskt möjligt gör någon i föreningen hembesök/träffar dig
Vi har vårt säte i Göteborgsområdet och har därför svårt att täcka hela landet.

5. Du får information
Du får reda på din hunds ankomstdatum och om sjukdomstesterna blivit godkända . Du betalar nu in resterande adoptionsavgift för din hund och vi skickar dig adoptionsavtal i 2 exemplar varav det ena returneras till Amigos Mios.

6. Försäkring 

Du kan själv ombesörja en olycksfallsförsäkring under hemresan efter att du erhållit din hunds chip- och födelsedata från oss i ett ankomstmail.

Vid tecknande av en kompletterande sjukförsäkring behövs oftast en  svensk veterinärbesiktning av er hund , läs därför gärna mer om försäkringsbolagens olika villkor i god tid innan hemkomsten.

7. Ankomsten
Ett stort ögonblick för alla! Hundarna brukar klara resan utmärkt även om det kan vara lite skrämmande att lämna den trygga buren så ha gärna med något gott att fresta med. En representant från föreningen närvarar alltid och vi tar det lugnt och hjälps åt att ta ut en hund i taget, chauffören Dan har god hand med hundarna och erbjuder ofta en stund i sin trygga famn.

OBS OBS Vikten av att medtaga s k retriverkoppel ( halsband och koppel i kombination) till flygplatsen kan inte nog betonas eftersom en rymningsolycka annars lätt kan ske om hunden drabbas av plötslig rädsla och kanske försöker krypa ur sele/halsband. Enda undantaget från denna regel är om ägaren har både ett väl åtsittande halsband OCH sele med sig och att det finns en säkerhetsrem mellan dessa två samt två koppel, ett som är fäst i halsbandet och ett i selen. Då kan omöjligt hunden komma lös.

Det är lämpligt att ni tar med er:

  • stryphalsband/retriverkoppel
  • bajspåsar
  • koppel/sele
  • gott godis t.ex. kokt kyckling eller köttbullar (utan lök)
  • vatten + skål

8. Hemresa/hemkomst
Naturligtvis har inte alla möjlighet till bil även om det brukar vara lugnast och bekvämast. En filt att ligga på är mysigt samt skyddar om hunden skulle bli åksjuk.

Väl hemkommen är det bra om hunden får en lugn start på sitt nya liv. Miljöombytet är stort och familjen samt ev. andra flockmedlemmar är tillräckligt under de första veckorna. Har ni andra/annan hund så är det bra att låta dem träffas utomhus på “neutral” mark vid det första mötet. Oftast går det mycket bra och redan efter ca 3 veckor brukar hunden känna sig väldigt hemtam. Din hund är avmaskad då den kommer, men vi kan rekommendera ny avmaskning om tecken på mask ändå finns eller efter någon/några månader för säkerhets skull.

OBS Glöm inte heller den obligatoriska ägarregistreringen på Jordbruksverkets hemsida.