För att kunna få adoptera måste du/ni vara minst 25 år gamla och leva under ordnade förhållanden och med fördel också ha ev studier avklarade så att hunden kan få en viss rutin i vardagen. Vi kommer innan adoptionen hålla en intervju med er för att i möjligaste mån kunna säkerställa att ni tänkt igenom allt för att ge hunden en bra start på sitt nya liv.

Adoptionsavgift för en yngre hund är  fr o m den 1 april 2020 5.900:- varav bokningsavgiften är 2.500:- (återbetalas EJ vid ånger) Speciella hundar och seniorer från 7 års ålder kostar 3.700:- OBS* Alla förberedelser som ingår i avgiften redovisas under rubriken Kostnader nedan.

Amigos Mios hundar flygs till Sverige och de landar då på Landvetter i Göteborg och mer sällan på Kastrup i Köpenhamn eller på Arlanda/Stockholm.

Vuxna hundars ålder är svårbedömd om ingen säkert vet hundens bakgrundshistoria och fastställs då av veterinär. Därför kan åldern i deras EU-pass skilja sig från den ålder som uppges på hemsidan som endast är hundhemmets uppskattade ålder.

1. Intresseanmälan
Fyll i och skicka in intresseanmälan som du hittar i rutan under varje hund eller under “Intresserad av att”

2. Vi kontaktar dig via telefon/mail
Den medarbetare som senast träffat och gjort en bedömning av hunden tar kontakt med dig inom några dygn.

3. Hunden bokas för din räkning
Vi meddelar Spanien att hunden är bokad samt planerar resan för din hund. Du betalar in bokningsavgiften, fr o m den 1 april 2020 2.500:- till vårt bankgiro 778-4341 eller via swish 123 0451 765 inom tre dagar. Bokningsavgiften återbetalas inte om du skulle ångra dig.

4. Om det är geografiskt möjligt gör någon i föreningen hembesök/träffar dig
Vi har vårt säte i Göteborgsområdet och har därför svårt att täcka hela landet.

5. Du får information
Du får reda på din hunds ankomstdatum och om sjukdomstesterna blivit godkända . Du betalar nu in resterande adoptionsavgift för din hund och vi skickar dig adoptionsavtal i 2 exemplar varav det ena returneras till Amigos Mios.

6. Försäkring 

Veterinärvård är oftast en dyr utgift för djurägare och därför har Amigos Mios ett samarbete med Agria som innebär att er hund är olycksfallsförsäkrad under hemresan till Sverige. Till grund för denna försäkring finns det besiktningsintyg som den spanske veterinären använt sig av vid sin undersökning av hunden.

Kort efter ankomsten kommer vår kontaktperson på Agria att kontakta er för att erbjuda en komplett sjukvårdsförsäkring med en karenstid på 20 dagar utan att någon ny besiktning behöver göras av svensk veterinär.

Amigos Mios rekommenderar våra hundägare att teckna denna försäkring som ger trygghet för oförutsedda kostnader om inte du istället vill göra ett eget val av försäkringsbolag, men läs då på dess villkor i god tid innan hemkomsten.

7. Ankomst till flygplatsen
Ett stort ögonblick för alla! Det kan ibland ta en extra stund i tullen för koll av hundpass m.m. så ha tålamod. Hundarna brukar klara flygresan utmärkt och det är bara i undantagsfall man behöver ge något lugnande. Att komma ut ur buren till en ny stor värld kan vara lite skrämmande så ha gärna med något gott att fresta med. Vi tar det lugnt och hjälps åt att ta ut en hund i taget. OBS OBS Vikten av att medtaga s k retriverkoppel ( halsband och koppel i kombination) till flygplatsen kan inte nog betonas eftersom en rymningsolycka annars lätt kan ske om hunden drabbas av plötslig rädsla och kanske försöker krypa ur sele/halsband. Enda undantaget från denna regel är om ägaren har både ett väl åtsittande halsband OCH sele med sig och att det finns en säkerhetsrem mellan dessa två samt två koppel, ett som är fäst i halsbandet och ett i selen. Då kan omöjligt hunden komma lös.

Det är lämpligt att ni tar med er:

  • stryphalsband/retriverkoppel
  • bajspåsar
  • koppel/sele
  • gott godis t.ex. kokt kyckling eller köttbullar (utan lök)
  • vatten + skål

8. Hemresa/hemkomst
Naturligtvis har inte alla möjlighet till bil även om det brukar vara lugnast och bekvämast. En filt att ligga på är mysigt samt skyddar om hunden skulle bli åksjuk.

Väl hemkommen är det bra om hunden får en lugn start på sitt nya liv. Miljöombytet är stort och familjen samt ev. andra flockmedlemmar är tillräckligt under de första veckorna. Har ni andra/annan hund så är det bra att låta dem träffas utomhus på “neutral” mark vid det första mötet. Oftast går det mycket bra och redan efter ca 3 veckor brukar hunden känna sig väldigt hemtam. Din hund är avmaskad då den kommer, men vi kan rekommendera ny avmaskning om tecken på mask ändå finns eller efter någon/några månader för säkerhets skull.

OBS Glöm inte heller den obligatoriska ägarregistreringen, klicka här* Jordbruksverket